In gesprek met Bernd Mintjes – deel 1

In gesprek met... - 28 mei 2014

In deze eerste versie van “In gesprek met…” leest u over de persoon Bernd Mintjes; zijn achtergrond, zijn bedrijf Crowdpartners, de relatie met SamenInGeld en zijn visie op crowdfunding; waar staan we nu; in Nederland en hoe gaat het bijvoorbeeld in de VS? Een volgende keer leest u zijn zienswijze op de toekomst van crowdfunding en SamenInGeld in het bijzonder. En over Crowdacademy; een online crowdfunding kenniscentrum met verschillende E-learningmodules.

Allereerst: Drs. Bernd Mintjes in het kort
bernd_mintjes Studeerde bedrijfseconomie en psychologie in Groningen en de VS. Na een carrière als bedrijfsadviseur en manager startte hij in 2003 zijn eigen participatiebedrijf. Samen met zijn compagnon Robert Jan Lamers investeert hij in innovatieve start-ups. Naast zijn werk als investeerder is hij verbonden aan de Universiteit Groningen, waar hij innovatie, strategie en ondernemerschap doceert.

In 2008 was hij een van de founders van de Vereniging Business Angels Netwerken Nederland, de overkoepelende organisatie van informal investors. In 2011 was hij mede-oprichter van Investormatch. Vanuit dit platform geeft hij veel trainingen en lezingen over het investeren in bedrijven. In de afgelopen 20 jaar is Drs. Mintjes betrokken geweest bij financiering van meer dan tweehonderd bedrijven. Begin 2014 richtte hij samen met zijn compagnon het platform Crowdpartners op.

Wat is Crowdpartners?
BM: “Crowdpartners is het platform voor kapitaal, waar investeerders en kapitaalvragers elkaar ontmoeten. Investeerders zijn consumenten of bedrijven die hun spaargeld voor een hogere rente willen investeren in bedrijven of huizen. Kapitaalvragers zijn bedrijven of particulieren die kapitaal zoeken voor hun bedrijf en/of woning.

Nog even voor de duidelijkheid: wat is crowdfunding precies?
Crowdfunding is een nieuwe vorm van financieren [geld lenen en investeren].
Iemand [een crowdfunder] plaatst een project op een crowdfundingplatform zoals SamenInGeld en vraagt anderen te investeren. Deze crowdfunder krijgt geen lening in één keer van een bank, maar van verschillende investeerders. Zij brengen het geld bij elkaar.

Waar staan we nu met crowdfunding?
BM: “In Nederland staat crowdfunding nog in de beginfase. Crowdfunding wordt nu nog vaak gezien als laatste mogelijkheid, nadat een kredietaanvraag bij een bank is afgewezen. De beeldvorming is nu nog negatief. Maar dat komt natuurlijk omdat wij in Nederland met banken zijn opgegroeid. Als je kijkt naar Amerika; daar wordt momenteel 80% van de kredieten gefinancierd anders dan door banken. Crowdfunding is daar volledig geïntegreerd. In Nederland wordt 97% van de kredieten gefinancierd door 3 banken. Maar die banken kunnen steeds minder; nu wordt zo’n 52% van de kredietaanvragen afgewezen, dat gaat de komende jaren oplopen tot circa 70%. Het is simpelweg te duur voor banken om kredietaanvragen goed te beoordelen. Er zal in de beeldvorming een omslag moeten komen; we zullen het moeten omdraaien, want crowdfunding is een serieuze financieringsvorm en een geweldig instrument om [start]kapitaal te verkrijgen. En investeren in een crowdfundingproject levert in de regel meer rendement op dan bij een bank.”

Kunt u een goed en slecht voorbeeld van crowdfunding noemen?
BM: “Op het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar zag ik het volgende project: het bedrijf DG Press Group, een typisch MKB bedrijf, bestaat al zo’n 100 jaar en maakt offset drukpersen. Voor de financiering van een nieuwe pers was € 500.000,- nodig, 7% rendement werd geboden. De Rabobank had de financiering afgewezen; DG Press Group wendde zich tot crowdfunding. Binnen drie weken was de financiering rond. Waarom? De crowd [lees: de menigte] vond het een goed verhaal; betrouwbaar bedrijf, goede jaarcijfers, prima rendement en dan kan het heel snel gaan.
Persoonlijk vind ik Synbid geen goed platform. Investeer je hier in een bedrijf dan word je mede-eigenaar van het bedrijf. Je rendement komt uit toekomstige dividenden en waardestijging. Alleen: er zijn geen historische cijfers voorhanden dus een waardering is niet hard te maken. Argeloze mensen stappen hier op in en dan kan het heel teleurstellend uitpakken.

Wat is uw rol binnen SamenInGeld?
BM: “Crowdpartners verzorgt de backoffice voor diverse crowdfundingplatforms waaronder SamenInGeld. Crowdpartners heeft bestaande software toegankelijk gemaakt voor crowdfunding. Het vooruitstrevende van deze software is het overzichtelijke karakter. Wat Crowdpartners doet komt simpel gezegd neer op het verzorgen van de administratie van geldstromen: heen van de investeerders naar het project en terug van het project naar de investeerders. En dat is volledig transparant en overzichtelijk; elke deelnemer wordt door ons voorzien van een eigen account en ziet in één oogopslag alle gewenste informatie”.

Wat is volgens u het voordeel van investeren bij SamenInGeld?
“Investeren bij SamenInGeld heeft een overzienbaar risico en een rendement; van minimaal 4% en dat is altijd hoger dan bij een bank. Het risico van investeren is zo laag omdat er sprake is van een hypothecaire lening, die door een notaris vastgelegd wordt. Dit type lening geeft de zekerheid dat er geen andere leningen op het pand aanwezig zijn. Het geeft de investeerder de zekerheid dat hij als eerste zijn geld terugkrijgt op het moment dat er onverhoopt financieel iets misgaat. SamenInGeld is naar mijn mening een uitstekend middels om vastgoed te financieren. Het biedt een oplossing voor een probleem dat blijft. Dat is de basis voor een succesvolle formule”.

We adviseren investeerders om slechts een verantwoord deel van hun vermogen te investeren in crowdfunding projecten. Het is daarnaast verstandig om de inleg te spreiden over meerdere projecten.

SamenInGeld
Maak gebruik van dit formulier om je vraag te stellen en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen...