Even voorstellen: het team van SamenInGeld

In gesprek met... - 18 maart 2015

In gesprek met het team van SamenInGeld: Luuck Kalverda, Gijs van der Woude en Angelique Kalverda-Verbeek. Alle drie ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Vandaar dat ze vol enthousiasme en vertrouwen de kansen van crowdfunding aangrepen en SamenInGeld hebben opgericht.

TeamSamenInGeldHoe is SamenInGeld ontstaan?
Luuck Kalverda: In een stagnerende huizenmarkt zagen we de behoefte aan een nieuwe financieringsvorm. En zo is het concept van crowdfunding via SamenInGeld geboren. Crowdfunding is in Nederland sterk in opkomst omdat banken steeds minder vaak financieringen en hypotheken verstrekken. Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen die hun spaargeld op een veilige manier, voor een hogere rente dan bij een financiële instelling willen investeren, onder meer in onroerend goed. Juist die combinatie maakt ons platform uniek. Wij bieden hypothecaire zekerheid én een aantrekkelijk rendement.

Hoe werkt SamenInGeld precies?
Gijs van der Woude: Binnen ons platform gaat het om panden voor de particuliere verhuur; studentenhuizen, appartementen of zorgwoningen op aantrekkelijke locaties. Enerzijds zijn er leners: mensen die een pand willen kopen voor de verhuur. Anderzijds zijn er investeerders: mensen die hun geld met zekerheid willen investeren tegen een aantrekkelijkere rente dan bij een bank. Want sparen bij de bank levert meestal minder dan 2% rente op. Bij SamenInGeld investeren levert vaak al minimaal 4% rente op.

Als je wilt investeren; wat is dan de minimale inleg en hoe lang is de inlegperiode?
Luuck Kalverda: Mensen denken vaak dat investeren alleen kan met veel geld. Ten onrechte; bij SamenInGeld kun je al vanaf 250 euro inleggen. De inlegperiode is minimaal 5 jaar. Ons advies is wel: investeer in principe alleen met geld dat je de komende 10-20 jaar niet nodig hebt; hoe langer je investeert, hoe meer rendement. Maar nogmaals: na 5 jaar kun je kosteloos uitstappen.

Kan je ook op verschillende projecten inschrijven?
Luuck Kalverda: Ja zeker, afgezien van het feit dat ik altijd adviseer alleen geld te investeren dat je niet direct nodig hebt, raad ik ook aan om investeringen te spreiden. Stel: je hebt 1.000 euro over en wil daar graag rendement op maken; investeer dan in 2 of 3 projecten op sameningeld.nl. Rendement wordt overigens altijd per maand uitgekeerd.

Wat zijn eigenlijk de kosten als je bij SamenInGeld wilt investeren?
Angelique Kalverda-Verbeek: Ook daar kunnen we kort en helder over zijn: de kosten bij investeren komen neer op 1% van het totaal geïnvesteerde bedrag ,met een maximum van 75 euro per jaar.

Jullie hebben het over zekerheid voor investeerders. Waar zit die zekerheid in?
Gijs van der Woude: Zekerheid bieden wij op twee manieren: allereerst met een uitgebreide en professionele toetsing van het project én met de hypothecaire zekerheid. Binnen die toetsing valt de brandveiligheid van een pand en goedkeuring van de gemeente, maar ook de financiële toetsing van de lener. Het tweede punt, het zogenoemde hypothecair recht betekent dat investeerders het eerste recht hebben van terugbetaling. Oftewel: mocht er onverhoopt iets misgaan met het pand of met de lener, krijgt de investeerder zo snel mogelijk het geïnvesteerde geld terug, eerder dan degene die bij ons geld leent en eerder dan alle andere mogelijke schuldeisers inclusief de overheid.

Investeren in crowdfunding is relatief nieuw en het draait bij investeren toch echt om vertrouwen; hoe kijken jullie daar tegenaan?
Angelique Kalverda-Verbeek: Crowdfunding is inderdaad relatief nieuw en investeren in vastgoed klinkt spannend. Het lijkt misschien een wereld waarin prijzen variëren en panden worden doorverkocht. Ondoorzichtig. Voor ons dan ook prioriteit nummer 1 om alle informatie helder te brengen; van kosten tot hoe het werkt. SamenInGeld is dan ook het eerste en enige platform binnen de onroerend goed branche in Nederland, dat de goedkeuring van de overheid (de AFM) heeft verkregen. Die goedkeuring krijg je alleen als je echt voldoende zekerheid en veiligheid voor investeerders kunt bieden. Daar zijn we dan ook best trots op. Op sameningeld.nl vind je dan ook alleen de beste projecten waar je met een gerust hart kunt investeren, vanwege die professionele keuring van de projecten en de hypothecaire zekerheid.

Sameningeld.nl is sinds kort online; hoe gaat het?
Gijs van der Woude: er staan nu de eerste projecten online en de eerste investeringen zijn gedaan. We zijn nu vooral actief met het toetsen van nieuwe projectaanvragen; zodra daarvoor alles is goedgekeurd kunnen deze projecten ook online. En we zijn druk met de aanvragen van hypotheekadviseurs in het hele land, want zij gaan SamenInGeld regionaal inzetten.

Wie verwachten jullie als investeerders op SamenInGeld?
Luuck Kalverda: Toen we zo’n 1,5 jaargeleden met ons idee startten, dachten we vooral de 45-plusser aan te spreken. Een doelgroep met spaargeld die SamenInGeld zou inzetten voor de aanvulling van hun pensioen. Inmiddels blijken ook jonge starters, dertigers, erg geïnteresseerd. Iedereen heeft inmiddels wel het besef dat we zelf voor ons pensioen moeten sparen. Als je slim bent start je jong met wat geld investeren. En het leuke aan investeren in crowdfunding projecten, zoals SamenInGeld; je hebt je financiën zelf in de hand, het is transparant, overzichtelijk en heel eenvoudig te doen, via de website. En tegen een aantrekkelijker rendement dan je geld op een spaarrekening bij de bank plaatsen. Hoe mooi is dat?!

Op de foto v.l.nr.: Luuck Kalverda, Angelique Kalverda en Gijs van der Woude.

Tekst: Charlotte Nijsten
Foto: Studio Bosgra in Baarn

 

We adviseren investeerders om slechts een verantwoord deel van hun vermogen te investeren in crowdfunding projecten. Het is daarnaast verstandig om de inleg te spreiden over meerdere projecten.

SamenInGeld
Maak gebruik van dit formulier om je vraag te stellen en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen...