De bank beu: een hypotheek via crowdfunding

Crowdfunding blog - 3 december 2015

Van de week verscheen in verschillende regionale kranten het artikel “De bank beu: een hypotheek via crowdfunding?” van Irene van den Berg.

De inleiding is als volgt:  “Nederlanders vertrouwen de bank niet meer. Toch denken we niet zonder te kunnen. Maar is dat wel zo? De komende weken onderzoekt Irene van den Berg dat voor Geld & Goed. AfleveDeBankBeuring 2: alternatieven voor de traditionele hypotheek.”

Wat doet de bank?
De meeste huizenkopers hebben geen tonnen op de plank liggen. Wie droomt van een eigen huis, is dus aangewezen op een lening van de bank. Nederlanders hebben voor maar liefst  632 miljard euro aan hypotheekleningen uitstaan bij de bank. Huizenbezitters lenen dus massaal voor hun huis, maar beseffen niet altijd hoe zwaar de verplichting is die ze aangaan. Omdat het huis het onderpand van de lening is, maken ze zich afhankelijk van de bank.

Daar komt bij dat je tegenwoordig steeds minder kunt lenen bij de bank. Vooral voor starters is dat een groot probleem. Banken lenen nog maar 103 procent van de marktwaarde van de woning uit. Dat percentage wordt afgebouwd naar 100 procent in 2018. Vanaf dan moet je alle bijkomende kosten – zoals hypotheekadvieskosten, taxatiekosten en makelaarskosten – helemaal zelf moet ophoesten. Bij een woning van 1,5 ton bedragen die kosten al snel meer dan tienduizend euro. Een ander probleem is dat je nog maar weinig kunt lenen. Wie nu een woning wil kopen, kan zo’n 4 tot 4,5 maal zijn bruto jaarloon lenen. Met een starterssalaris van 25.000 euro is dat dus niet veel meer dan een ton.

Wat zijn de alternatieven?

Lees daarvoor het complete artikel – inclusief het aanbod van SamenInGeld als alternatief – op de website van Berg Journalistiek.

 

 

We adviseren investeerders om slechts een verantwoord deel van hun vermogen te investeren in crowdfunding projecten. Het is daarnaast verstandig om de inleg te spreiden over meerdere projecten.

SamenInGeld
Maak gebruik van dit formulier om je vraag te stellen en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen...