Crowdfunding brengt huizenkopers en investeerders bij elkaar

Crowdfunding blog - 7 januari 2015

[ Bron: Investeren in morgen ]

Een tweede huis kopen met een hypotheek zonder dat er een bank aan te pas komt. En ruim 4 procent rendement halen door direct te investeren in stenen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het kan tegenwoordig echt via crowdfunding.

crowdfunding-huiskopers-investeerdersDit alternatief voor de bank lijkt goed in te spelen op de veranderende houding van de consument. “Als koper van een tweede huis willen we een reële kans maken op een hypotheek en als investeerder willen we ons geld heel gericht in kunnen zetten door zelf aan de knoppen te zitten.” Bernd Mintjes volgt de nieuwe ontwikkelingen in de financiële wereld op de voet.

Bernd Mintjes is ondernemer in innovatie en als docent verbonden aan de Universiteit Groningen en hogeschool INholland. Hij doceert op het gebied van innovatie en financiering, investeren doet hij vooral in startups. Crowdfunding heeft zijn bijzondere aandacht. “Op dit moment zie je dat het model van leningen zich het snelste ontwikkeld in Nederland. Je kunt eigenlijk spreken van een secundair bancair model. Het gaat nu vaak nog om relatief kleine bedragen, maar we zien de laatste tijd dat het gemiddeld geleend bedrag snel stijgt. Crowdfunding kenden we vooral van het ophalen van geld door bijvoorbeeld ondernemers om een nieuwe startup of uitbreiding te financieren. Daar zijn heel succesvolle voorbeelden van. Sinds kort is daar een nieuwe variant bijgekomen: platforms die zijn gespecialiseerd in hypotheken.”

Wat doet een in hypotheken gespecialiseerd platform?
“Zij brengen leners en spaarders bij elkaar voor de financiering van vastgoed, bijvoorbeeld een tweede huis. Denk hierbij aan studio’s en appartementen. Als een crowdfundingplatform een vergunning heeft van de AFM, mogen ze hypotheken gaan aanbieden aan de crowd. En het kan succesvol zijn als je het goed inricht. Het moet vooral transparant zijn. De koper sluit een annuïteitenhypotheek en de investeerder heeft de eerste hypothecaire rechten. Je krijgt als investeerder ook informatie over de hypotheeknemer, waadoor je een heel helder beeld krijgt en een weloverwogen beslissing kunt nemen. Als investeerder zit je aan de knoppen. Wil je het risico spreiden over tien hypotheken, dan kan dat. En de rente die je ontvangt, is op dit moment met ongeveer vier procent hoger dan de gemiddelde spaarrente. Tel uit je winst.”

Zijn dit kansrijke initatieven?
“Ja, zeer kansrijk. Bij het doorsnee crowdfunden zie je dat het risico vrij hoog is. Je investeert op basis van de prognose van een bedrijf. Nederlanders hebben een zekere risicoaversie, dus zullen zij eerder geneigd zijn hun geld in stenen te steken, in zekerheid. De huizenverkoop komt weer op gang, maar het is niet in alle gevallen makkelijk om een hypotheek te krijgen. Daarom wordt er in toenemende mate gekeken naar alternatieve financieringsvormen, bijvoorbeeld crowdfunding.”

Wat betekent dit voor het hypotheeklandschap in Nederland?
“Dat zal gaan veranderen. De komende vijf jaar gaat deze vorm van hypotheekvertrekking zijn eigen plek veroveren. Ik ben benieuwd hoe de banken gaan reageren. Ik vermoed dat ze elementen uit crowdfunding gaan overnemen en samenwerking gaan zoeken. Vooral onder druk van de consument. Die wil geen anonieme spaarder of hypotheeknemer meer zijn. De bank van nu is niet de bank van de toekomst. De klant wil meer zeggenschap over zijn spaargeld. Dat leergeld zouden de banken inmiddels wel moeten hebben betaald. Je kunt via een crowdfundingplatform alles heel persoonlijk regelen. Dat geldt voor zowel de lener als de spaarder of investeerder. Je investeert in projecten waarmee jij een binding voelt. Het is bankieren 2.0.”

We adviseren investeerders om slechts een verantwoord deel van hun vermogen te investeren in crowdfunding projecten. Het is daarnaast verstandig om de inleg te spreiden over meerdere projecten.

SamenInGeld
Maak gebruik van dit formulier om je vraag te stellen en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen...