Veelgestelde vragen over investeren.

Handleiding investeerders SamenInGeld

In deze hier te downloaden handleiding maken wij je wegwijs in de werkwijze.

Hoe worden de beheerkosten verrekend?

Over het bedrag van je investering betaal je in het eerste jaar 0,5% aan opstart- en beheerkosten. Gedurende de hele looptijd van het project betaal je voor elk opvolgend jaar 0,25% aan beheer- en administratiekosten.

SamenInGeld houdt de kosten in op de te ontvangen rente en eventuele aflossing. In de eerste maand dat de hypotheek is gevestigd en de lening dus rentedragend is, kan het per saldo zo zijn dat er geen bedrag wordt uitgekeerd. Het deel van de kosten van 0,5% dat na de eerste maand nog niet verrekend kan worden, zal in de tweede maand worden geïncasseerd. Aan het begin van elk opvolgend jaar van looptijd wordt 0,25% ingehouden op de maandrente en aflossing.

Wil je vanuit jouw persoonlijke eWallet geld overmaken naar jouw privérekening? Dan kost je dat € 0,25 per transactie.

 

Wat moet je doen als je documenten gaat uploaden?

Wij vragen je om een JPEG (foto) of PDF (scan) van het benodigde ID document in te voeren. Dit kun je doen vanuit de eigen eWallet onder het kopje ‘Uploaden mijn documenten’. Bij het upload vak kan alleen een geldige ID kaart, paspoort of rijbewijs worden gebruikt. In het vak eronder vul je het soort ID bewijs in, dus “ID kaart” of “Paspoort” of “Rijbewijs”.

Voor zakelijke accounts dient nog een extra document ingevoerd te worden, te weten het uittreksel van KvK. Tevens dient een tweede (privé) account te worden aangemaakt van een zogenaamde “Legal representative” (wettelijke verantwoordelijke). Dit account wordt gekoppeld door SamenInGeld aan het zakelijke account. Je dient dit aan te geven per mail aan info@sameningeld.nl.

Wat is de investeerderstoets?

De AFM heeft een investeerderstoets voor crowdfunding verplicht gesteld. Ook SamenInGeld neemt deze toets af. Deze toets moet investeerders bewust(er) maken van de risico’s die het investeren via crowdfunding met zich meebrengt. Er is de eerste keer een algemene toets en op latere momenten volgen korte herhalingstoetsen.

Investeerderstoets SamenInGeld

Hoe kan ik mijn risico beperken als privé investeerder?

De AFM maakt onderscheid tussen privé personen die investeren en investeerders die zakelijk investeren (met kamer van koophandel inschrijving). Onderstaande informatie geldt voor privé investeerders.

SamenInGeld wil dat je een verantwoord deel van je vermogen investeert in leningen.Wij raden je daarnaast aan dat je altijd je vermogen of het deel wat je ter beschikking wilt stellen voor investeren via crowdfunding zodanig spreidt, dat dit verdeeld is over diverse projecten.

Vanaf 1 april 2016 gelden onderstaande regels, die wij actief toetsen, alvorens je daadwerkelijk kunt investeren.

  • Iedere nieuwe privé persoon die gaat investeren, dient de crowdfunding-investeerderstoets af te leggen bij investeringen vanaf € 500,-.
  • Een toets over de kennis, ervaring en het vrij belegbaar vermogen van de investeerder.
  • Bij iedere volgende investering waarbij het totaal geïnvesteerde bedrag via het platform, het bedrag van € 5.000,- of een veelvoud daarvan overschrijdt, dient een nieuwe toets te worden uitgevoerd. Deze verschijnt automatisch.

SamenInGeld wijst je erop dat je in totaal niet meer dan € 80.000,- kunt investeren in geldleningen die aangeboden worden op ons platform.

Lees meer via onze pagina over rente en risico.

Wat is de minimale inleg en wat is de looptijd?

Mensen denken vaak dat investeren alleen kan met veel geld. Ten onrechte; bij SamenInGeld kun je al vanaf € 250 investeren.

De projecten die SamenInGeld biedt, zijn projecten waarbij een geldlener een lening vraagt voor de duur van minimaal 1 en maximaal 15 jaar. Op dit moment is de gemiddelde looptijd van de projecten 5 jaar.

Wat gebeurt er als een project niet volgeschreven wordt?

Het kan voorkomen dat een project niet 100% funding haalt. Dat kan allerlei redenen hebben. Op het moment dat dit gebeurt, heeft de lener kosten gemaakt voor de aanvraag bij SamenInGeld. Daarom mag de lener bepalen of het toegezegde bedrag voldoende is. Wanneer dit zo is gaan de stukken als nog naar de notaris net alsof het project volledig gefund is. Ziet de projecteigenaar af van het opgehaalde bedrag dan heb je als investeerder nog geen geen kosten gemaakt en ben je vrij om een ander project te kiezen van SamenInGeld. In het geval dat je de investering reeds betaald hebt, dan wordt dit bedrag teruggestort in je eWallet.

Waar vind ik referenties van SamenInGeld?

Duidelijke en gedegen projectinformatie. Goede zekerheden betekent minder risico, met toch een behoorlijk rendement.
Goed en snel
Mijn ervaring is positief. Ik vind het rendement in combinatie met de zekerheid die geboden wordt aantrekkelijk.
Website werkt zonder problemen. Informatie duidelijk omschreven.
Komt serieus en betrouwbaar over, reageert goed en snel op vragen. Bieden realistische verhouding risico rendement van mijn investering.
Goed platform tot op heden. Komen afspraken na en geven reele verwachtingen. Heb nu 7 projecten lopen en lopen tot op heden allemaal volgens afspraak. Enige nadeelpunt vind ik de ewallet, ook al werkt die wel, heb ik het geld toch liever meteen op mijn eigen rekening.
Waarom heeft u voor investeren bij SamenInGeld gekozen? Vanwege het rendement zonder omkijken en gedoe eromheen. Zekerheid vanwege het recht van hypotheek was voor ons het belangrijkst.

We hebben een aantal reacties van onze klanten onder elkaar gezet. In korte citaten leggen zij uit waarom zij een investering gedaan hebben op ons crowdfunding-platform.

“1) Mijn huidige bank heeft de spaarrente naar 0,03% procent gebracht; dat kost mij alleen maar geld. 2) Van iemand geleerd dat activa (zoals vastgoed) geld oplevert (14 juli 2018)” Anoniem

“Ik ben geïnteresseerd in vastgoed beleggingen en dit is een goede manier om een rendement uit vastgoed beleggingen rendement te halen (22 juni 2018)” Patrick

“Geld laten bewegen en mensen aan hypotheek helpen (1 juni 2018)” Arjan

“Fijn dat we op onze investering een rente ontvangen die aanzienlijk hoger is dan op een spaarrekening! Wij raden iedereen aan om mee te doen!” Bert Tuinzaad, Bilthoven

“Wij staan achter het principe van crowdfunding.” Anoniem

“Van dit goede initiatief maken we graag deel uit.” Anoniem

“Hopelijk is de Pastoor Hagenstraat 42 snel ‘volgeboekt’.” Anoniem

“Goed project: maatschappelijk verantwoord!” Jeanne

“Mooie nieuwe financieringsvorm die past bij wat ik onze maatschappij toe wens. Meer te dienste van mensen in plaats van ten dienste van grote bedrijven. Samen met mooi rendement en goede hypothecaire zekerheid prima investering.” Anoniem

“Als je dan toch geld over hebt, is het prettig om dit in te zetten voor leuke projecten, beter dan het bij een bank te parkeren.” Huib

“Mooi idee.” Eric de Rooij

“Gezien lage rentestand heb ik gezocht naar andere spaarwijzen.” Jurjen44

“Mooi en goed alternatief voor sparen!” Anoniem

“Leuk project met een fijn rendement!” Anoniem

“Sparen voor later” Anoniem

“Ook een klein bedrag helpt! Op deze manier een steentje bijdragen levert ons beiden iets op!” MartijnvK

“Het gaat de goede kant op. Ik doe mee”. Anoniem

” Het artikel in Fiscalert spreekt ons aan, beter rendement als geld op de bank”Huub

Wat is er voor een investeerder zo bijzonder aan SamenInGeld?

SamenInGeld is een goede, zekere manier van investeren. Investeren bij SamenInGeld is bijna hetzelfde als sparen bij een bank, maar dan tegen een hogere rente. Wij bieden een aantal zekerheden; de belangrijkste is de hypothecaire zekerheid. Wij bieden meer zekerheden dan andere crowdfunding platforms en bijna net zoveel als een bank.

Wat heb ik als investeerder nodig om te investeren via SamenInGeld?

Een Nederlands bankrekeningnummer of een rekeningnummer uit de ons omringende landen en een geldig legitimatiebewijs.

We adviseren investeerders om slechts een verantwoord deel van hun vermogen te investeren in crowdfunding projecten. Het is daarnaast verstandig om de inleg te spreiden over meerdere projecten.

SamenInGeld
Maak gebruik van dit formulier om je vraag te stellen en we zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen...